A Behúzós Horgászrend változásai 2019-től

A Behúzós Horgászrend 6 új ponttal bővül, 1 pontban módosul 2019. február 1-től.


Az ide kattintva letölthető fájlban szintén pirossal jelöltük a Behúzós Horgászrend változásait, alább pedig olvashatóak a változások indokai: 

 

Behúzós Horgászrend 2019 pirossal kijelölt változók

 

1.7. pont: 2018 tavaszától új lehetőségeket igyekeztünk biztosítani a behúzós horgászok számára. A vízparti ingatlant birtokló vagy üzemeltető szervezetekkel (pl.: kempingek, önkormányzatok) együttműködve foglalható behúzós horgászhelyeket jelöltünk ki. Minden hely rendelkezik adott területhasználati szabályzattal, amelyet a horgászrend mellett szintén kötelező betartani. Ennek célja, hogy hosszú éveken keresztül elérhetőek legyenek ezek a horgászati lehetőségek, amelyhez a szabályozott keretek közötti működés elengedhetetlen.

 

Keszthelyi kijlelölt behúzós horgászhely

 

1.12. pont: Egyre több hírt kapunk Balaton szerte kapitális fogásokról, a 20 kg feletti pontyok száma évről-évre növekvő tendenciát mutat. A bejelentés elsősorban halvédelmi célokat szolgál, de a hivatalos honlapjaink galériáját is bővíteni szeretnénk ezáltal, amellyel az állomány folyamatos gyarapodását is bemutathatjuk.

 

A kapitláis fogások száma évről évre nő

 

2.6 és 2.7. pontok: Ezt a két új horgászrendi pontot elsősorban környezetvédelmi okok miatt éreztük fontosnak bevezetni. Az ólomsúly véletlen elvesztését sajnos nem lehet kiküszöbölni, de a szándékosan erre alapuló módszert nem szeretnénk engedélyezni. A horgásznak az időjárási körülmények függvényében kötelező kiszabadítani a leakadt zsinórt az erre a célra kialakított eszközök segítségével pl. kampózó vagy más megoldással. Amennyiben ez kivitelezhetetlen a lehető legközelebb kell elvágni az akadás helyéhez mérten.

 

3.3. pont: A balatoni behúzós horgászok az idei évtől csak merev oldalfallal rendelkező matracot, azaz bölcsőt használhatnak, mert ez minden tekintetben biztonságosabb a hal számára.

 

3.4. pont: Kiemelkedően fontos, hogy a kifogott halat úgy szállítsuk, hogy sérülésmentesen tudjuk visszaengedni. Úgy gondoljuk, hogy a leírt gyakorlatot követve van erre a legnagyobb esély.

 

Nem mindegy, hogyan szállítjuk partra a halakat

 

3.5. pont: Tudomásunkra jutott több kapitális balatoni süllő fogása bojlis módszerrel, amelyek mérlegelés és fotózás után elpusztultak. Ezek a fajok a pontynál kényesebbek a bánásmódra, ha azonnal visszaengedjük őket a vízbe, lényegesen nagyobb esélyt kapnak, hogy túléljék a horgásszal való találkozást.

 

Térképes helykereső

Balatoni Horgászturisztikai
Adatbázis

Tovább az adatbázisra