20 kg feletti pontyok bejelentése

A balatoni pontyhorgászat egyik legjobb hónapja az április. A tavasz ezen időszakában rohamosan melegedik a vízhőmérséklet, a pontyok táplálkozása ekkor egyre intenzívebbé válik. A legtöbb kapitális fogásról az említett hónapban kapunk hírt, rengeteg 20 kg feletti példányt mérlegelnek a horgásztársak Balaton-szerte, dobós és behúzós módszerrel egyaránt.


A tavasz és az ősz egyértelmű tanúbizonyságot ad minden évben arról, hogy a Balaton kapitális pontyállománya folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Igaz, a természet szeretete és a halak tisztelete miatt horgászunk, de egy pontyhorgász szívét mégis mindig megdobogtatja az a bizonyos 20-as szám… A Balaton pontyállománya egyedülállónak számít világszerte azzal, hogy éves szinten több mint száz darab 20 kg feletti példányt fognak a horgászok. Ez így nagyon jól hangzik, de akkor van igazán létjogosultsága, ha minél szélesebb körben elterjed és a hivatalos fotókat bárki megtekintheti. Gyakran előforduló kérdés volt és még a mai napig is az, hogy vajon éves szinten hány kapitális pontyot fognak ki a Balatonból és engednek vissza. Eddig a beérkezett információk alapján kalkuláltunk, de tudtuk, hogy szükség van egy hivatalos forrásra, amelyet a horgászrendben is rögzíteni kell. Ezt felismerve dolgoztuk ki és vezettük be a 20 kg feletti pontyok bejelentésének rendszerét.

 

Ennek az új horgászrendi pontnak alapvetően két fő célja van. Az első természetesen a halőrzés. Nem titok, hogy a beérkezett bejelentéseket halanként rendszerezzük, egy saját adatbázist készítünk. Vannak visszatérő vendégek, de egyre több újonnan „benőtt” példány is partra látogat, továbbá akadnak teljesen érintetlen egyedek is. A halakat egy speciális eljárás alapján azonosítjuk, így nyomon tudjuk követni a növekedésüket, valamint bizonyos szinten kizárva az illegális pontykereskedelmet.

 

A másik fő cél, hogy minél több horgásztárs informálódjon a Balaton kapitális pontyállományáról és kedvet kapjon egy felejthetetlen túrához, ahol akár kapitális pontyokat foghat és igen jó eséllyel akadhat össze akár élete halával is. Magyar tengerünkről már bátran kilehet jelenteni, hogy a természetes vizeink közül a legkiválóbb pontyállománnyal rendelkezik.

Sajnos előfordult, hogy több horgásztárs nem olvasta el a bejelentés menetét, ezért külön kitérnénk ennek gyakorlatára. A boiliebalaton.hu oldalon a „20 kg feletti pontyok bejelentése” menüpontban is olvasható.

 

„A behúzós horgászrend 1.12. pontja szerint a horgász köteles bejelenteni az általa fogott 20 kg-nál nagyobb pontyot. Kérjük, ebben az esetben lehetőleg azonnal értesítsenek a 06 20 458 20 44-es telefonszámon 8:00 és 16:00 között, ezen időponton kívül pedig sms küldése szükséges, hogy a helyszínen társaságunk munkatársa is lefotózhassa a halat.

 

A következő adatokra van szükség:

·       fogás helye és ideje (dátum, óra, perc),

·       hal pontos súlya,

·       Nagy felbontású fénykép, amennyiben a horgász nem kíván szerepelni a fotón, akkor a halnak mindkét oldalát kell jól láthatóan lefényképeznie a bölcsőben és így elküldenie. Erre akkor van szükség, ha a kollégánk nem tudna a helyszínre érkezni, vagy éjszakai fogás esetén nem reagálna az sms-re.

 

Arcképes fotó elküldésével a horgász hozzájárul ahhoz, hogy a fényképét közzétegyük a boiliebalaton.hu, illetve a balatonihal.hu hivatalos honlapjaink galériájában, továbbá a Balatoni Hal hivatalos Facebook oldalán is megosszuk.

 

A hal betárolása kizárólag a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. illetékes munkatársával történő egyeztetés után lehetséges. Ezt követően igyekszünk a helyszínre érkezni minél rövidebb időn belül. A betárolás kizárólag „úszó mérlegelő” zsákban engedélyezett, amely sűrű szövésű, halbarát anyagból készült és két mérlegelő szárral rendelkezik. A nagytestű halat minimum egy méteres vízben kell tartani addig, amíg kiérünk a helyszínre és lefényképezzük, majd lemérjük. Amennyiben a telefont nem vesszük fel és sms-ben nem jelzünk vissza, akkor a mérlegelés és a fotózás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a halat.   A fentebb felsorolt adatokat pedig dokumentálni kell, majd elküldeni az ugyfelszolgalat@balatonihal.hu e-mail címre.”

 

A bejelentési rendszerhez hozzácsatoltunk egy hivatalos rekordlistát is, ahol könnyen visszanézhető az összes bejelentett fogás dátummal, pontos súllyal és helyszínnel egyaránt.

A tavaszi szezon már javában tart, nézzünk is néhány számot, hogy mit sikerült fogni a horgászoknak, elsősorban a 20 kg felettiekre kihegyezve:

·       Március hónapban öt bejelentést kaptunk, ebből kettő 25 kg feletti halról szólt. (Ne felejtsük el, hogy a szezon igazán csak március végén indult be)

·       Áprilisban 30 bejelentés volt, ebből a legnagyobb 26 kg-os, valamint kettő 24+osról is érkezett bejelentés.

 

Szerencsére, egyre több képet kapunk a 15-20 kg közötti pontyokról is, az említett két hónapban már több száz, ebbe a súlytartományba tartozó halat fogtak.

 

Végezetül szeretnénk eloszlatni azt a kételyt, ami ennek a témának a kapcsán ütötte fel a fejét a Balaton partján. Nem fizetünk ezekért a bejelentésekért egy forintot sem senkinek, a fentebb említett két cél volt az oka a bejelentési kötelezettség bevezetésének.  

Térképes helykereső

Balatoni Horgászturisztikai
Adatbázis

Tovább az adatbázisra