Németh László Gábor - Balatoni rekordom


Balatoni rekordom

 

2017 októberét írjuk! Minden évben két túrát tervezek a Mi Tengerünkre, egyet tavasszal és egyet ősszel. Igyekszem minden évben más-más helyszíneket választani a változatosság és a kihívás szempontjából. Eddigi tapasztalataim a Balatonnal kapcsolatban az, hogy minden egyes helyszín új kihívást és taktikát követel, ami számomra a fejlődést és az új tapasztalatok begyűjtését szolgálja! Szeptember elején egy sikeres fehérvárcsúrgói túrát követően már kezdett érlelődni bennem egy októberi balatoni pontyozás. Igazából a horgászat talált meg engem, ugyanis a hónap elején kaptam egy invitálást horgásztársaimtól, hogy csatlakozzak egy fonyódligeti túra erejéig. Mondanom sem kell, hogy éltem a lehetőséggel és itthoni teendőimet letudva már következő nap az Erzsébet tábor partszakaszán állítottam a sátramat. Táborállítást követően már a vízen voltam, a radarral és a tapogatórúddal és kerestem a lehetséges helyszíneket. Mivel a déli parton voltam, így igyekeztem az erre az oldalra jellemző “marást” megkeresni, ami a tapasztalataim szerint igen jó lehetőséggel bír egy-egy méretes bajuszos becserkészésében.

 

 

Egy jó órás keresgélést követően meg is találtam a helyszínt, egy hosszan csökkenő törésen! A bójámat lehelyezve el is kezdtem az etetést és 4-5 kiló 30 mm-es felezett illetve egész bojlival! A bojlimat egy erősen kiszárított halas-kagylós csali képviselte. Etetést követően már húztam is a szerelékeimet az adott területre, az egyiket közvetlenül az etetés szélére húztam a másikat távolabb az etetéstől úgy 20-25 méterre a törés oldalára egy marék bojli kíséretben! Itt megjegyezném, hogy csak bojlival etettem! A végszerelékem egy harminc centi hosszú bevonatos fonott előke egy 2-es horoggal és egy befordítóval, a csalit egy csomómentes kötéssel 5 centire a horogtól elengedve dupla 30 mm-es méret képviselte! Ez egy teljesen leegyszerűsített végszerelék, ami számtalanszor helytállt itt a Balatonon. A behúzást követően a várakozás és a türelemé a főszerep. Itt mondhatni, hogy teljesen tudatosan igyekeztem horgászni, bíztam abban, hogy sikerül egy darabosabb példányt elcsípnem, illetve a türelem és a várakozás és a taktikám igazolva lesz! Ez egyre nehezebben ment, mivel a mellettem lévő horgásztársak folyamatosan fogták a szebbnél szebb pontyokat, addig nálam 3 napig teljes csend honolt! Az első kapásig csak az egyik botomat frissítettem, ami etetéstől távolabb volt azt nyugalomban hagytam.

 

 

A harmadik nap megtört a csend! A kapásjelzőm “csak” 2 csippanást hallatott, de ilyen távolságoknál én tudtam, hogy halat sejtet, így csónakba ültem némi adrenalinnal fűszerezve és bizakodva csónakáztam az ismeretlenbe. Középtávon már éreztem, hogy halam van, de hogy mekkora az még rejtély volt számomra. Ahogy utolértem és feléértem éreztem, hogy jó harcossal van dolgom! Jó 30 percig nem is tudtam felhozni a felszínre, majd egyszercsak fent volt és engedte magát megmeríteni. A bajuszost elnézve a merítőben sejtettem, hogy darabos példánnyal van dolgom. Elkönyveltem, hogy 15 feletti és megindultam a part felé, hogy mérlegelhessem. Partot érve kértem a horgásztársam segítségét a kiemelésnél, mivel itt ismét szemrevételezve sejtettem, hogy nem mindennapi ponttyal nézek farkasszemet! Eljött a mérlegelés ideje és a mérleg 22.3 kg-os súlyt mutatott!

 

 

Örömöm határtalan volt, egy csoda ez a hal mondtam és nem győztem hálát adni a Balatonnak, hogy megajándékozott ezzel az érintetlen kinccsel! Fotózást követően csodás élmény volt visszaengedi az éltető elemébe! Mióta a Balcsin horgászok kisebb megszakításokkal lassan 30 éve, mindig is álmaimban szerepelt egy ekkora ponty becserkészése! A következő 3 nap kapástalanul telt el, de nem bántam, mert éreztem, hogy olyan ajándékot kaptam, amit sose felejtek el és mindig hàlával gondolok a “Mi Tengerünkre”!

 

Németh László Gábor

Térképes helykereső

Balatoni Horgászturisztikai
Adatbázis

Tovább az adatbázisra