Hamvasi Miklós - Ősszel a keleti medencében (második felvonás)

Az idei év igen szerencsés volt a hosszú hétvégék szempontjából. Ilyenkor mi, szenvedélyes pontyhorgászok, mindig örülünk, hogy több idő jut hódolni kedvenc hobbinknak. Ősszel két ilyen alkalom is rendelkezésünkre állt és ezt mi ki is használtuk csapattársaimmal. A helyszín mindkétszer ugyanaz volt, természetesen a varázslatos Balaton, pontosabban a keleti medence déli partja.


Ősszel a keleti medencében (második felvonás)

 

 

 

Az idei év igen szerencsés volt a hosszú hétvégék szempontjából. Ilyenkor mi, szenvedélyes pontyhorgászok, mindig örülünk, hogy több idő jut hódolni kedvenc hobbinknak. Ősszel két ilyen alkalom is rendelkezésünkre állt és ezt mi ki is használtuk csapattársaimmal. A helyszín mindkétszer ugyanaz volt, természetesen a varázslatos Balaton, pontosabban a keleti medence déli partja. Véleményem szerint a magyar tenger már most Európa legjobb bojlis vize, a pontyállomány egyedülálló, ami folyamatosan fejlődő tendenciát mutat mind a darabszám, mind az egyedsúly tekintetében is. Itt minden példány egyenlő az érintetlennel, ez az, ami a legnagyobb motivációt adja csapatunk számára. Korábban írt beszámolónkban igyekeztünk pár tanácsot adni a balatoni pontyhorgászatról, most sem lesz ez másképp.

 

Páratlan élmény, amikor az ezerarcú Balaton látványára ébredhet a horgász.

 

 

Nincs két egyforma túra… Azt hiszem ezt bátran kijelenthetem, ugyanis ezen a horgászaton nem volt vihar, erős szél, szinte majdnem végig tükör vízen pecázhattunk, ellentétben az első részben leírtakkal. Ekkor a legcsodálatosabb a Balaton számomra, ezt nem lehet leírni, csak átélni, átérezni. Sőt, remélem a két beszámolónk kellő motiváció lesz arra, hogy ezt a kedves horgásztársaink is megtapasztalhassák.

 

Október végén igen ritka az olyan meleg időjárás, mint ami most fogadott bennünket. Tudtuk, hogy ilyenkor még intenzívebben keresik a táplálékot bajszos barátaink. Szántó Dani csapattársunk vasárnap este meg is érkezett a vízpartra és este be húzta a végszerelékeit. Dani sokat nem tudott aludni, sötétedés után már volt is jelentkező a bot túlsó végén, továbbá az éjszaka folyamán még további két példányt sikerült mérlegelnie.

 

Egy igazi karakteres balatoni töves Dani kezében!

 

A második éjszakát is egyedül pecázta végig csapattársunk, egy halat sikerült fognia, de az már igen szép volt a maga 13+-os súlyával. Másnap fel is hívtam és gratuláltam neki a szép eredményekért.

 

Egy ilyen gyönyörű, hibátlan 10+-os töves fárasztása életre szóló élmény!

 

Kedden Varga Peti is el tudott szakadni a rengeteg bojligyúrás mellett egy éjszakára. Petiről tudni kell, hogy igazi rutinos, veterán pontyhorgász, aki bárhol megállja a helyét. A jó pontyhorgász alapvető tulajdonsága, hogy minden helyzetben megtalálja a megfelelő megoldást.

 

Peti a rendelkezésére álló rövid idő alatt számos pontyot könyvelhetett el.

 

Ezt bizonyította is ezen az egy éjszakán, hiszen hat pontyot egyből bölcsőbe is fektetett, amelyek között 10 kg feletti példányok is voltak. Egy éjszaka során, a Balatonon ez igen szép eredménynek számít. A srácok választása most egy szem 30-as süllyedő rákos bojlira esett, amit hóember variációban kínáltak fel egy pop-uppal kikönnyítve. 

 

Ezek a halak még nem láttak horgot, de a minőségi csalinak nem tudtak ellenállni.

 

Petit sajnos szólította a kötelesség másnap, ezért jómagam vettem át a helyét. Csak este tudtam behúzni, mert a munkahelyi elfoglaltságok miatt még előkekötésre sem volt időm, ezért mindent a vízparton készítettem el. Este tíz óra körül végre a helyére került minden, a szokásos összeállításokban. Miközben az álmok tengerét jártam, bajszos barátom meg is kóstolta ezt a rákos-májas bojlit. Igencsak kedvére való volt, amit a bölcsőben is bizonyított a maga 14 kg-os súlyával.

 

Túránk egyik legszebb példánya, de nehéz lenne szépségdíjat osztani!

 

Balatoni tippek:

 

Gyakori kérdés az, hogy a Balatonon lehet-e ténylegesen szelektálni. Teljes mértékben sajnos nem, de van pár tipp, ami azért hozzá szokott segíteni bennünket a darabosabb példányokhoz. Elsősorban egy kiváló beltartalmú csali kell, a fűszeres, rákos, kagylós halas bojlik egyaránt jó választásnak bizonyulhatnak. Ezen a horgászaton egy squides golyónak szavaztam bizalmat, amit jól tettem, ezt a képek is bizonyíthatják. A következő dolgok, amik még segíthetnek bennünket a darabosabb példányok becserkészésében: egy merev előke (pl. gőzölt fluorocarbon), hosszú hajszálelőke, ami szintén merev, minél nagyobb átmérőjű bojli felkínásása és csak ennek etetése, illetve az etetésünktől nyugodtan elhúzhatjuk bátran akár 60-70 méterre is. Ez utóbbi létjogosultságát a VI. NBBH-n is bizonyítottuk. A meghorgászott terület és távolság ugyanaz volt, mint ami a múltkor működött. Még egy tippet engedjenek meg, ami segíthet abban, hogy hamarabb megtaláljuk a pontyok vándorlási útvonalait. Érdemes kezdésként az összes botot különböző sávokban elhelyezni az előttünk elterülő mederviszonyok függvényében. Így hamarabb kiderül, hogy mely távolságokból érhetünk el több kapást.

 

Mindig van hova fejlődni, ami végül ezekhez a gyönyörű halakhoz vezet.

 

Visszakanyarodva a pecánkhoz. Másnap Dani korán reggel elment dolgozni, így egyedül maradtam a parton. Hajnalban felébredtem, de a meleg sátorból nehéz kimászni, ezért vissza is aludtam. Délelőtt kilenc óra körül arra keltem, hogy szinte már visít az öreg Fox, gyorsan mellesbe pattantam és teljes gőzzel előre. Láttam, hogy a zsinórom a bójám felé megy. Gondoltam nem is lesz olyan jó hal, mert nem húzott el nagyon befelé vagy oldalirányba. Ahogy közeledtem a bója felé, észrevettem, hogy a zsinórom beakadt az alkonykapcsolós fejbe. Miután kiszabadítottam, rájöttem, hogy a dőlőbója csak megtréfált. Jó 100 méterrel oldalra, 60 méterrel pedig beljebb értem utol az ellenfelem. Következett egy 20 perces küzdelem, majd sikerült megmerítenem egy igazán egyedi, hosszúkás tükröst. A mérleg 16,30 kg-ot mutatott.

 

Csodálatos halak! Ha egyszer megigéz a Balaton, soha nem szabadulhatsz a varázsától!

 

Este megérkezett Németh Laci csapattársam, aki személyében nem csak egy kiváló pontyhorgászt, hanem egy nagyon jó barátot is megismerhettem. Előzetes megbeszélés alapján, miután letudta a mindennapi teendőit, csatlakozott hozzám 48 óra erejéig. Társam tavasszal horgászott már ezen a területen, akkor azonban nem tartózkodtak a pontyok ebben a térségben, illetve napokig keleti szél volt, ami köztudottan kedvezőtlen a Balaton ezen pontján. Tudtam, hogy Laci nem az a horgász, aki könnyen feladja és ezt be is bizonyította ebben a két napban. Az előkékre rákos és fűszeres golyókat csalizott fel dupla 30-as méretben, amit egy kettes horog követett egy befordító kíséretében. A végszerelékeit ezen a pecán is ugyanoda helyezte el, ahova még tavasszal. A márgás iszapos aljzat határára, négy méteres vízmélység mellett.

 

Az éjszaka folyamán nélkülözhetetlen, hogy zsinórjainkat jól láthatóvá tegyük!

 

Az időjárás kegyes volt hozzánk végig, a lemenő nap sugarait nyugodtan tudtuk élvezni. A vacsora után visszavonultunk a sátrainkba és reménykedtünk az éjszakában. Sajnos az éjjel nem hozott most eredményt számunkra, de a hajnali órákban Lacinak és nekem is elsült egy-egy botunk. Két 7 kg körüli pikkelyest merítettünk és közösen örültünk barátommal, hogy vége lett a kapástalan időszakának ezen a helyen.

 

Laci pompás kis tövese!

 

Miután lefotóztuk a halakat a nádas előtt, Laci leellenőrizte swingerjeit és abban a pillanatban a balos botját el is húzta már egy komolyabb versenyző. Úton a hal felé, meg is jegyezte, hogy a pontyhorgász pályafutása alatt ilyen még nem fordult vele elő! A merítés után egy igazi kövér balatoni tükröst mérlegelhettünk, ami bőven 11 kg felett volt.

 

Lassan Laci is emelte a tétet és újabb öreg halak kerültek kamera elé!

 

Nappal nem igazán volt kapásunk ebben az őszi időszakban, így a mozgalmas délelőttöt kapástalan délután követte. Napnyugta előtt be is frissítettük a botokat, majd egy tartalmas beszélgetés után 10 óra körül nyugovóra is tértünk. Éjszaka megint csak jót aludtunk, de Lacinak hajnalban újfent kapása volt. A sátramból figyelmesen néztem, ahogy elindul végtelennek tűnő víz irányába. Kíváncsian vártam, hogy mit sikerült fognia, majd a bölcsőben megláttam a Balaton egyik ékkövét. Egy igazán egyedi spanyolmintás ponty volt, nem gigászi méretű, de a pikkelymintázat, illetve a csodálatos színei magával ragadóak voltak.

 

Könnyedén beazonosítható, igazi egyéniség a végtelen Balaton vizéből! Gyönyörű!

 

Szerencsére elég sok információm van, hogy Balaton szerte milyen halakat sikerül fognia a pontyhorgászoknak. A képeket nézegetve rájöttünk, hogy ezt az egyedi példányt tavasszal Révfülöpön már horogvégre csalták. Mintha megismétlődött volna az előző nap, fotózás után egyből elsült Laci másik botja is. Csónakba pattantunk, majd a fárasztás után egy 11 feletti hibátlan tövessel fotózhattam le társam. Tisztelem a kitartását, a tavaszi pecája után ez egy szép revans volt a keleti medencétől.

 

Laci már jól ismeri a balatoni halak kivételes erejét!

 

Ezzel a gyönyörű hallal végződött a szezonzáró túránk, elégedetten kezdtünk el pakolni. A keleti medencéről tudni kell, hogy összehasonlíthatatlan a középsővel és a nyugatival a halsűrűség tekintetében. Pontosan ezért különleges számunkra és biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben tartogat még meglepetéseket csapatunknak.

 

Örök élmény ilyen környezetben, ilyen halakat fogni, remek horgászok társaságában!

 

​A legjobb érzés amikor a tiszta vízben látod elúszni ellenfeled!

 

Ezúton is szeretném megköszönni Németh Lacinak és Varga Petinek a segítséget és a remek beszélgetéseket, Szabó Tibinek a kiváló fényképeket, Szántó Daninak pedig a szorgalmas és alázatos munkáját és azt is, hogy a legnehezebb helyzetekben is mosolyt csal az arcunkra.

 

Horgásztársi üdvözlettel:

 

Hamvasi Miki

Németh Laci

Varga Peti

Szántó Dani

Szabó Tibi

Térképes helykereső

Balatoni Horgászturisztikai
Adatbázis

Tovább az adatbázisra