Farkas Szabolcs - Az álmok tengerén

Az év első túrája a Balatonra vezérelt. Ez nem véletlen, hiszen olyan káprázatos módon fejlődik, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni! Szári Zsolt kezei alatt óriási változáson esett át és megalapozottan merem kijelenteni, hogy egy igazi horgászparadicsommá nőtte ki magát. A halak és a táj egyszerűen ámulatba ejtő, első látásra szerelem az idelátogató horgászok számára. Velem sem történt ez másképpen, már két éve folyamatos látogatója vagyok e pompás víznek. A helyszín a nyugati medence északi partja, ahol nem mindennapi élményekben gazdag hét napot tölthettem el.


 

 

 

A helyszín nem volt ismeretlen számomra, mivel már több alkalommal horgásztam itt, így célirányosan és maximális felkészüléssel kezdtem meg a horgászatot. Pár hasznos tanáccsal kezdem:

 

A látótávolság nem játék, több alkalommal is előfordult, hogy az időjárás viszontagságai miatt nem lehet látni a bójákat. Erre az eshetőségre három megoldás létezik. Az egyik a GPS-szel ellátott halradar, amiben van navigáció, így bármikor megtaláljuk a bóját és a partot, a másik ugyanez, csak a telefonunk segítségével, a Fishing Points alkalmazással. A harmadik megoldás a jelzőbóják használata. Az első bója dobótávon, a viharjelzés miatt adott 100-150 méteren, a másik jelzőbója pedig a két belső bója között, 250-300 méteren. A parton két erős fényű lámpa két különböző színnel, jelen esetben egy piros és egy fehér. Ezt a módszert használva könnyedén tudunk tájékozódni a vízen.


Zsinórsüllyesztő ólom használatának előnyei, hátránya:

  • Az áramlatok ellen tudunk vele védekezni.
  • A hajók, illetve a vízen tartózkodó extrém sportolók elől, a hattyúk és a kacsák vízfelszín közeli repülésétől is védve van a zsinórunk.
  • Csónakos fárasztás esetén nem tudjuk összeszedni a felszerelésünket.

Hátránya, hogy a sok esetben a kagylós terep miatt azonnali szakadás veszélye áll fenn.

 

Viharjelzésnél ne az applikációt vegyük elsődlegesen figyelembe! A parton, medencénként, több helyen is viharjelző lámpák adnak pontos információt! Ami számunkra fontos, ha egy percen belül 90-et villan a sárga fény, akkor van másodfokú riasztás, ilyenkor szigorúan tilos és életveszélyes a Balatonon tartózkodni. Akik ezt nem veszik figyelembe, azokat vízirendőrök csekkel jutalmazzák!


Egyik szemünk mindig a gumicsónakon legyen! Négyszer kellett kivennünk a méter feletti hullámok miatt a csónakot (a gumis hullámcsillapító is kevésnek bizonyult).


Akkumulátorokkal bőven legyünk felfegyverkezve, ha beindul a hal, egy nap alatt két akksit a nullára lehet meríteni.

 

Az időjárás beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, egész héten viharos erejű szél, eső és alacsony légnyomás volt jellemző. Tudtam, ha a szél egyenesen rám fúj, időm sem lesz pihenni a halak kapókedve miatt.

 

Helykeresés


Helykeresés előtt fontos tudni, hogy a Balaton északi partján vagyok, itt a behúzási limit 350 méter, ehhez mérten kell elhelyezni a bójákat.


Az előttem elterülő vízterület a stég lábától 160 méterig kemény, itt található egy iszapváltás. Az iszap vastagsága 250 méterig változó, ami 20-40 centit jelent. Innentől lesz számomra érdekes a terület, hiszen 250 métertől kezdenek el megjelenni a kagylópadok, és a kagyló a balatoni pontyok elsőszámú élelemforrása.
Az első bója dobótávon, 120 méteren kapott helyet a másodfokú viharjelzés miatt, ezt a helyet a túra elejétől a végéig etettem. A második bója 320 méterre, a harmadik pedig 340 méterre került. Mindkettőt egy kagylópad mögé helyeztem el, és a kagylópad elé horgásztam.

 

Etetés, csalizás


A vízhőmérséklet 9 Celsius-fok volt, így eltúlozni se szerettem volna az etetést. Kezdő etetésnek 2,5 kg Big Feed - C21 - Tintahalas bojli került SpéciAdditive - Fűszeres Tintahal adalékban átforgatva. A hideg, felmelegedő víz miatt elengedhetetlen az erős attraktorok használata! Minden kapás után 25-30 szem nagyméretű, 24 mm-es Carp Boilie - Fekete Tintahalas bojlit dobtam, amit a túra előtt három nappal beáztattam SpéciAdditive - Japán Krillbe. A dobós bójára 1 kg bojli került, majd a halak érdeklődését fenntartva minden behúzás után egy marokkal tettem rá.
A hajszálelőkén dupla 24 mm-es Fekete Tintahalas bojlit kínáltam fel. Próbálkoztam hóember kombinációval is, de feltűnően kisebb pontyokat eredményezett.

 

Felszerelés:
Amire nagyon figyelnünk kell, azok a kagylók. Döntő többségében vándorkagyló található előttem, ezért olyan felszerelést kell választani, ami a maximális védelmet nyújtja a pengeéles kagylóhéjak ellen. Természetesen ezek hatását 100%-ban kivédeni nem lehet, mert a folyamatos terhelés miatt egy idő után még a kagylóálló előkék is kiszőröződnek, sérülnek.

  • GARDNER Sure Pro Purple 0,35 mm főzsinór
  • 25 m PB Shield előtétzsinór
  • 90 cm PB Silk Ray 65Lbs leadcore
  • 30-35 cm PB Mussel 2-Tone 35 Lbs előke
  • Gardner Covert Mugga Continental 2-es horog

 

Még ezzel a felszereléssel is volt szakadásom: hol az előtétzsinór, hol a leadcore adta meg magát. Minden hal után szánjunk időt az előtétzsinór ellenőrzésére, nehogy a kagylók által ejtett sérülések miatt menjen el életünk hala. A horgot se felejtsük el, a balatoni pontyok szája olyan kemény, hogy a legerősebb horog hegye is kitompul tőle.


Az ólom minimum 200-250 g-os legyen, ha kisebb, akkor az áramlatok elhúzzák a szereléket a helyéről, és máris az iszap mélyére kerül a végszerelékünk, ahol nem sok jelentkező lesz rá. A zsinórt a lehető legjobban meg kell feszíteni, így a 350 méterről érkező kapást is jó eséllyel vesszük észre, és nem egy csippanással jelentkezik. Nagy segítség a swingerek átalakítása, erre a célra egy 80 grammos ólmot használok, ami kellő erőt ad a zsinór feszességének megőrzésére.

 

 

Egy kis érdekesség: a halak kopoltyúja körül apró kagylók láthatók ránőve a pikkelyükre, itt is látszik, hogy mennyire gazdag kagylókban a Balaton élővilága. Ennek a magyarázata a téli vermelés, amikor szinte mozdulatlanul telelnek, ilyenkor tud megtelepedni rajtuk a kagyló.

 

 

Összegzés:


Egy olyan felejthetetlen túrán vagyunk túl, amit Norbi barátommal örökre megjegyzünk. Összesen 780 kg halat fogtunk, ami 67 db-ot jelentett 11,6 kg-os átlaggal. A túra ékköve egy hibátlan, 21,30 kg-os és egy 18,16 kg-os töves volt. Az eset érdekessége, a két hal egy órán belül jelentkezett. Aludni sokat nem kellett, amit egy percig se bánok.
Külön köszönet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek a bojlis horgászat felvirágoztatásáért Nélkülük ez nem jöhetett volna létre! További információk a www.boiliebalaton.hu oldalon vagy pedig a www.balatonihal.hu-n.

 

18,16 kg

21,30 kg

Térképes helykereső

Balatoni Horgászturisztikai
Adatbázis

Tovább az adatbázisra