Bemutatkozás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. bemutatása


 

 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2009. augusztus 25-én alakult meg hazánk egyik legrégebbi agrárgazdasági vállalatának, a Balatoni Halászati Zrt.-nek a jogutódjaként, mely cégből Társaságunk kiválással jött létre. Ennek okán jogelődünknek tekintjük az 1899-ben alapított Balaton Halászati Részvénytársaságot is.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 100 %-ban a Magyar Állam tulajdona. A tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Az MNV Zrt. a Társaság irányítását 2014.-ben vagyonkezelői szerződés keretében átadta a Földművelésügyi Minisztériumnak, amely így az alapítói jogokkal rendelkezik.

 

Társaságunk fő feladata a Balaton ökológiai szemléletű halgazdálkodásának megvalósítása. Elsődleges cél a halgazdálkodás olyan módon történő átalakítása, ami a horgászat számára értékes halfajokból – a javuló vízminőség mellett is – optimális fogás elérését biztosítja, nem fenyeget a halállomány sokszínűségének megszűnésével, továbbá biztosítja a természeti értékek védelmét és a minőségi turizmus feltételeit.

 

Társaságunk legfontosabb tevékenységi körei a következők:

 

- horgászengedélyek kibocsátása, horgásztatás
- halőrzési tevékenység a Balaton halállományának védelmében
- tervszerű haltelepítés
- tógazdasági haltermelés a balatoni telepítésre kerülő hal előállításának céljából

 

Jelen oldalon kizárólag a behúzós horgászattal kapcsolatos információkat és híreket tesszük közzé, ha többre kíváncsi, kérjük látogasson el Társaságunk hivatalos honlapjára:

 

http://balatonihal.hu/

 

Bemutatkozik a Boiliebalaton.hu

 

A Boiliebalaton.hu fő célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a behúzós horgászattal kapcsolatban, továbbá adatbázisként is funkcionál a behordós horgászhelyekről és fogásokról.

 

A „Balatoni ponty-arcképcsarnok” felületen keresztül lehetőség van a kapitális fogások feltöltésére. A fotókat az ugyfelszolgalat@balatonihal.hu címre várjuk.

 

A „Bejelentkezés” menüpont alatt van lehetősége a horgásznak bejelentkezési kötelezettségének eleget tenni miután regisztrált az oldalon. Ezt egyaránt el kell végeznie szabad partszakasz elfoglalásánál, valamint privát vagy kijelölt helyen történő horgászat esetében is. 

 

Vízparti ingatlant birtokló vagy üzemeltető szervezeteknek (pl.: kempingek, önkormányzatok), továbbá magánszemélyeknek lehetőségük van a kijelölt behúzós horgászhelyek megjelenítésére az oldalon, amelyek lefoglalása a foglaltsági táblázat keretein belül történik és bárki számára elérhető. Az említett horgászhelyek részletes információkkal megtalálhatóak a ”Privát helyek foglalása” menüpontban, fényképes és videós illusztrációval.

 

Az aktuális balatoni behúzós horgászversenyekkel kapcsolatos információkat  a "Versenyek" menüpontban, a "Szabályzat"-ra kattintva pedig a behúzós horgászrendünket olvashatják.

 

A "Hírek" között naprakész információkkal szolgálunk a behúzós horgászattal kapcsolatos aktualitásokról, illetve változásokról.

 

Amennyiben kérdése merülne fel az oldal használatával vagy a behúzós horgászattal kapcsolatban, keressen minket bátran a lenti elérhetőségeken, vagy látogasson el a "GYIK" illetve a "Videós segítség" menüpontokra.

 

A behúzós (behordós) horgászat története a Balatonon

 

A Balaton horgászturisztikai szempontból igen kedvező és sokszínű lehetőségeket kínál, ennek köszönhetően közel 80 000 horgász fordul meg évente a partján, akik módszereiket, szokásaikat tekintve igen sokrétűek. Ezen belül a behúzós bojlis horgászok tábora egy szűk, de dinamikusan bővülő réteget jelent, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek.

 

A behúzós, bojlis horgászat nem csak hazánkban, hanem világszerte is nagy népszerűségnek örvend. A Balaton 2015-ben nyitotta ki kapuit a módszer szerelmesei előtt, korábban ugyanis gyakorlása tiltott volt. A tiltás azonban nem érte el célját, mert pont a szabályokat semmibe vevő, a nagy pontyokból hasznot remélő „sporttársak” megfékezése nem valósult meg kielégítően. Mindeközben viszont kirekesztette a bojlis pontyhorgász többséget: a szabálytisztelő és a halakkal kíméletesen bánó sporthorgászokat.

 

A behúzás engedélyezését megelőzően rengeteg előkészületi munka folyt. Egyeztettünk neves pontyhorgászokkal, az Amatőr Bojlisok Klubjával, önkormányzatokkal, horgász szervezetekkel, illetve a Balaton körül horgásztató vendéglátókkal. Az ő véleményük és iránymutatásuk alapján alkottuk meg a behúzós (behordós) horgászrendet. Ha valakiben kérdés merülne fel a szabályaink egyes elemeivel kapcsolatban, tekintse szem előtt, hogy a kezdetektől napjainkig egy hármas megfelelés között lavírozva próbálunk előre haladni. Úgy kell megteremtenünk a lehetőséget a tisztességesek részére, hogy közben a tisztességteleneket kizárjuk, illetve a lehetséges minimumra korlátozzuk tevékenységüket, ugyanakkor az átlagos balatoni horgászok többségében ne keltsünk ellenérzést a módszerrel szemben. E szerint évről évre csiszolgatjuk, igazítjuk a szabályainkat a felmerülő problémák és halászati őreink tapasztalatai alapján.

 

Hamar rájöttünk, hogy a tisztességtelenek kizárásához elengedhetetlen, hogy a behúzós horgász ne tarthasson meg halat. A legutóbbi év tapasztalata volt, hogy az általános éves jeggyel horgászók ezt könnyedén kijátszották, ezért 2018-tól önálló, kizárólag a behúzós módszerre feljogosító éves jegyet hoztunk létre. Emellett a heti és három napos behúzós jegyeinkkel ár-érték arányban Európa-szerte egyedülálló lehetőségeket kínálunk.

 

Sajnálatosan a behúzós és a hagyományos horgászok között tapasztalható némi ellentét, ami a módszer bevezetése óta fokozatosan enyhül. A tendencia folytatásának érdekében a behúzós horgászoknak alkalmazkodniuk kell a többség elvárásaihoz, a hagyományos horgászoknak pedig be kell látniuk, hogy a bojlis horgászturizmus az ő érdekeiket is szolgálja. Hiszen egy olyan többlet bevételforrásról van szó, amit Társaságunk haltermelésre, haltelepítésekre és halőrzésre fordíthat.

 

A behúzós horgászat bevezetésére Társaságunk sikertörténetként tekint, azóta ugyanis számos nagyszerű példány került a fényképezőgépek lencséi elé, amely bizonyította várakozásainkat: a Magyar Tengert rengeteg kapitális ponty lakja. A balatoni behúzós horgászok tábora évről évre növekvő tendenciát mutat, így bízunk benne, hogy a horgászturizmus fenntartható fejlődése továbbra is töretlen lesz.

 

 

Térképes helykereső

Balatoni Horgászturisztikai
Adatbázis

Tovább az adatbázisra